Ne place să credem că suntem doar obosiți și ne vom reveni după un somn bun, lung cât un week-end. Nu este mereu așa.
Publicat pe 26 octombrie, 1197 vizualizari, 4 minute de citit
Trebuie să recunoaștem că trăim într-o societate care e în permanență în mișcare și în căutare de nou. Tocmai din acest motiv, tot mai mulți tineri și nu numai, sunt diagnosticați ca suferinzi de sindromul burnout. Deși este relativ cunoscut în afara României, ne place să credem că suntem doar obosiți și ne vom reveni din ceea ce pare o oboseală cronică după un somn bun, lung cât un week-end. Nu e așa.
Ce este sindromul burnout?
În psihologie, sindromul burnout sau sindromul epuizării profesionale reprezintă o stare de epuizare, atât fizică cât și psihică, care apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii. Apare tot mai frecvent în epoca modernă și conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și calitatea vieții individului.
Cum știi că suferi de burnout?
Nu e ușor de urmărit, însă uneori trebuie să te oprești din tot ce faci și să te întrebi niște lucruri: în ultima vreme ți-a zis vreun apropiat că abia apucă să te mai vadă pentru că ești prea mult prins la muncă? Te-ai regăsit în situația de a pleca seara de la muncă și ai fi vrut să țipi la clienți sau șefii nemulțumiți deși ai simțit că ai dat tot ce e mai bun? Te simți vinovat că nu mai petreci atâta timp cu cei dragi? Experimentezi stări de oboseală, nevoia de a plânge sau de a țipa fără să îți fi fost dat vreun motiv?
Dacă răspunsul acestor întrebări sau chiar a uneia dintre ele a fost „DA”, s-ar putea să suferi de burnout. Nu e o boală, dar poate ar fi timpul să îți regândești puțin cariera și prioritățile. Primul pas spre vindecarea oricărei boli este acceptarea.
Poți combate burnout-ul foarte simplu, atâta timp cât este un lucru pe care ți-l dorești. Mulți dintre noi regăsesc o plăcere morbidă în a depune eforturi care ne storc de energie și ne lasă în starea asta pentru perioade îndelungate.
Profită de zilele de concediu stipulate în contractul de muncă drept obligatorii
Sunt acolo cu un motiv: să te lase să iei o pauză bine meritată și să poți să îți încarci bateriile înainte să te întorci la birou. Chiar dacă adori ceea ce faci, trebuie ca uneori să iei decizii care îți vor ajuta și psihicul.
Dormi
Poate că sună pueril și imposibil, dar un adult sănătos ar trebui să doarmă între 8 și 10 ore pe noapte. Efortul de a dormi măcar 7 ore, dacă nu 8, înainte de cafeaua de dimineață poate să îți schimbe cursul întregii zile.
Încearcă să incluzi undeva prin programul tău câteva minute de mișcare.
Fie că alegi să iei metroul dimineața în fuga spre muncă sau să faci un ocol până la locul din care îți cumperi cafeaua, asigură-te că măcar 30 de minute de pe zi sunt dedicate mișcării. Și înainte de invocarea scuzei cu lipsa de timp, să ne amintim că de obicei avem timp pentru lucrurile și persoanele pentru care ne facem timp.
E mai bine să previi decât să tratezi orice fel de sindrom care îți dă sănătatea peste cap. Dacă simți că te îndrepți spre un burnout, fă-ți ordine în priorități și pune sănătatea mentală pe unul dintre cele mai importante trei locuri. Desparte viața privată de cea de la muncă și dedică timp prietenilor și familiilor care pot face uneori minuni în privința încărcării cu energie pozitivă.