Oportunitățile în pandemie par să lipsească, dar uneori lucrurile se schimbă dacă știi ce “butoane” să apeși.
Publicat pe 19 septembrie, 1056 vizualizari, 6 minute de citit
Pandemia a fost și încă este o perioadă dificilă pentru fiecare dintre noi, iar cei mai mulți o percep drept criză economică. De când am stat în casă în perioada stării de urgență, totul a căpătat alte dimensiuni. Cu toții ne-am dat seama ce temeri avem, ce nevoi și ce dorințe, dar mai ales că stând acasă mâncăm și bem mai mult. De aceea avem nevoie de venituri mai mari. Uitându-ne puțin în jur am observat cum firmele au început să desființeze posturi, oamenii au rămas de dinafară, iar afacerile mici și-au pierdut cota de piață. S-a pus lacătul pe multe uși, iar oamenii au început să dispere. Locurile de muncă păreau că nu mai apar, iar cheltuielile, facturile, copiii nu înțeleg ce înseamnă cuvintele: criză, pandemie, disponibilizare, desființarea postului.
Oportunitățile în pandemie par să lipsească, dar uneori lucrurile se schimbă dacă știi ce “butoane” să apeși. Pentru freelanceri această perioadă a putut ușor fi una mai fructuoasă ca de obicei pentru că afacerile s-au mutat în online, iar oportunitățile nu au încetat să apară dacă erau în locul potrivit.
Cum găsești oportunități în pandemie?
Schimbi modul de căutare al joburilor.
Poate ar trebui să devii mai agresiv, mai perseverent sau pur și simplu să îți updatezi CV-ul sau portofoliul. Pentru a atrage atenția asupra ta într-o perioadă când tot mai mulți oameni caută joburi remote trebuie să vii cu ceva nou. Îți schimbi designul CV-ului, ești mai încrezător în tine și în ceea ce faci, dar cel mai important: în ce ai făcut, în portofoliul tău. Trimiți scrisori de intenție, scrii mailuri cu și mai multă atenție și politețe. Nu mai aplici în masă, ci îți iei câteva minute bune și dai atenție fiecărui rând pe care îl scrii în mail. S-ar putea să fie singura ta interacțiune cu firma și de altfel, unica șansă de a atrage atenția. Nu îți face multe speranțe pentru răspuns. De cele mai multe ori, cei de la HR au atâția aplicanți că nu au timp să dea răspunsuri negative celor 200+ oameni care nu au fost acceptați.
Caută joburi în locuri unde nu ai fost până acum.
Intră pe site-uri de anunțuri, grupuri specializate pe Facebook, pune anunț pe Linkedin, anunță-ți prietenii că ai nevoie de job fie el și project-based. De ceva vreme recomandările merg foarte bine. Apelează la foști clienți și cere-le recomandări sau noi taskuri. Poate cine știe, chiar aveau nevoie de o mână de ajutor. Nu îți fie teamă să te expui, promovezi, lauzi. Oamenii au nevoie să știe că ești disponibil/ă și că ai nevoie neapărat de job aka venituri. Cel mai bine este să ai un blog sau o pagină de Facebook unde să postezi lucruri care te interesează și să îți promovezi serviciile.
Apelează la un specialist care să arunce un ochi pe CV-ul tău.
Dacă nu l-ai mai updatat de un an sau chiar mai mult, poate este timpul să dai refresh și să ții pasul cu vremurile. În mediul digital totul se schimbă cu viteza luminii. Trebuie să ții pasul. Cei de la HR pot trece foarte ușor mai departe atunci când CV-ul tău are erori, nu este updatat sau arată groaznic. Nu fii delăsător! Fii atent la detalii! Ele vor face mereu diferența.
Încearcă să mai înveți ceva.
Internetul este plin de resurse de tot felul. Indiferent dacă ești freelancer sau lucrezi de acasă, asta nu înseamnă că trebuie să rămâi la același stadiu și să te plafonezi. Oamenii din jur avansează, nu sta în urma sau umbra lor! Există sute de articole sau materiale video în care poți afla cum să redactezi o scrisoare de intenție sau un CV de succes, cum să îți cauți joburi, ce strategii să aplici, dar mai ales spre ce alte domenii să te îndrepți. Chiar dacă nu dispui de finanțele necesare, poți să te înscrii la cursuri gratis și să înveți domenii conexe cu ceea ce faci acum. Ești social media manager? Învață graphic design sau copywriting! Ești data entry operator? Învață engleză sau franceză și fă editare sau traduceri! Apucă-te de tricotat și vinde produsele online dacă ești îndemânatecă, ai răbdare și idei. Poate este momentul să dai glas acelui vis de a-ți deschide propria firmă. Ai din fericire tot timpul din lume.
Fă parteneriate!
Fii deschis! Sistem barter, schimb de recomandări, colaborare per proiect – sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face în parteneriat cu o altă persoană. Uneori o vorbă bună sau o persoană mai motivată ca tine te poate scoate din impas. Nu ezita să ceri ajutorul prietenilor, cunoștințelor sau chiar prietenilor virtuali! Nu se știe niciodată de unde sare iepurele! Poți să iei proiecte în doi sau să dai mai departe din sarcinile tale unei persoane care se pricepe.Tu faci design, el/ea content writing și la final predai proiectul complet. Gândește în afara cutiei și vei găsi o mulțime de idei numai bune de pus în aplicare.
În orice perioadă de criză sau de monotonie există oportunități. Trebuie doar să știi unde să te uiți și să profiți rapid de ele. Nu sta pasiv în vârful patului sau moleșit pe canapea. Nu o să te caute oportunitățile, nici banii. Nimic nu pică din cer și de cele mai multe ori trebuie să muncești pentru visele tale. Fii motivat, nu uita ce vise te împing de la spate și muncește! Muncește la proiecte, muncește la mintea ta, muncește la atitudinea ta asupra vieții în general! Nu lua totul ca pe o tragedie, ci ca pe un moment de pauză, numai bun de reconsiderat viața, meditat, gândit strategii, încercat lucruri noi și cunoscut oameni diverși din cele mai variate medii sociale.
Sunt un content writer pasionat de cuvinte si de cunoastere in general. Vreau sa stiu cat mai multe si sa impartasesc cu altii ceea ce aflu. Ador sa scriu si sa citesc. Nu stiu care a fost prima, dar este clar ca ambele se influenteaza una pe alta. Cogito ergo sum.