Învățarea digitală este un element destul de întâlnit în contextul pandemiei
Publicat pe 10 noiembrie, 671 vizualizari, 4 minute de citit
Învățarea digitală este un element destul de întâlnit în contextul pandemiei care ne cere să menținem distanțarea socială pentru propria sănătate. Totuși a învăța online nu este atât de ușor pe cât ar părea la prima vedere. De cele mai multe ori motivația și perseverența dispar mai repede decât au apărut, iar cursul așteaptă și în ziua de azi să îl termini. De aceea, îți ofer 4 secrete ale învățării digitale pe care le poți aplica pentru succes și rezultate optime.
Aplică, documentează-te, întreabă – spre deosebire de orele de curs ținute într-o sală de curs, ședințele virtuale vor fi mult mai scurte pentru a nu epuiza resursele de atenție ale cursanților. De aceea, este normal ca la final să te simți nedumerit, să ai încă întrebări. Soluția este să încerci să aplici ce ai învățat, să te documentezi suplimentar sau chiar să întrebi trainerul ce nelămuriri ai. De asemenea, poți interacționa cu ceilalți cursanți în mediul online.
Ia informații din toate sursele – în prezent ne simțim bombardați de informații și oricând am încerca să stăpânim un domeniu avem impresia că ne tot scapă ceva. De aceea, este bine să folosim informații dintr-o varietate de surse, nu doar din marele Google. Putem apela la intranet, colegii experți, traineri, baze de date, cărți.
Află ce stil de învățare ai – fiecare persoană are un anumit stil de învățare, dar uneori nu îl cunoaștem. Unii pot avea dificultăți în învățarea digitală, self-managed deoarece nu au colegi cu care să discute. Se spune că la birou, în „stup” oamenii învață mai repede chiar dacă nu sunt conștienți de asta. Învățatul acasă devine mai dificil fără informații prinse din zbor de la colegi. Pentru a învăța mai repede ar trebui să îți descoperi stilul de învățare și să te folosești cât poți de beneficiile sale. Există 3 tipuri de stiluri de învățare: on-the-job, adică înveți făcând, stilu social când înveți alături de alți oameni punând întrebări și discutând, stilul teoretic atunci când îți place să aduni și aprofundezi informație din surse diverse până capeți o idee de ansamblu asupra subiectului.
Folosește-te de puterea micro-learning-ului – micro-learning înseamnă să înveți în sesiuni scurte de timp cum ar fi 10 minute. Chiar daca te plângi că nu ai timp să înveți ceva nou, poți descoperi că ai de fapt cel puțin 10 minute libere în fiecare zi. Poți învăța de pe telefon în pauza de țigară, poți asculta un podcast în timp ce faci duș sau mănânci, poți citi în mijloacele de transport. Utilizând micro-learningul cu stilul tău preferat de învățare poți să acumulezi informații și deprinderi noi în timp util.
Învățarea digitală nu ar trebui să fie plictisitoare sau inutilă, ci interesantă și eficientă. Depinde de tine cum privești întregul proces de învățare, cât timp îi acorzi și mai ales câtă atenție. Sper că secretele mele te vor ajuta să înveți ce ai nevoie sau ce îți dorești cât mai rapid. Spor la dezvoltarea personală!
Sunt un content writer pasionat de cuvinte si de cunoastere in general. Vreau sa stiu cat mai multe si sa impartasesc cu altii ceea ce aflu. Ador sa scriu si sa citesc. Nu stiu care a fost prima, dar este clar ca ambele se influenteaza una pe alta. Cogito ergo sum.