Angajatorii au decis să facă munca de la distanță o parte normală din viața angajatului
Publicat pe 21 august, 2094 vizualizari, 5 minute de citit
Joburile remote nu mai sunt o oportunitate SF, ci au devenit parte din lumea noastră de când pandemia ne-a schimbat iremediabil viețile. Faptul că a trebuit să stăm în casă ne-a făcut să înțelegem că există o mulțime de joburi pe care le putem face de acasă, iar această concluzie a ajutat antreprenorii, așa-zișii „patroni” să își lase angajații să muncească din propria casă.
Văzând că totul merge bine, deși am ieșit din starea de urgență, unii angajatori au decis să facă remote work-ul o parte normală din viața angajatului care poate alege dacă vrea să meargă la birou sau să rămână acasă. De asemenea, alți angajatori au observat care sunt beneficiile acestui tip de colaborare și au decis ca angajații să lucreze de acasă permanent, fie că le place sau nu. Jobul remote vine la pachet cu o mulțime de avantaje, lucruri pe care le vom explora în rândurile de mai jos.
Indiferent dacă ai o familie sau nu, copii sau un câine, cu un job remote poți lucra și fi aproape de cei la care ții în același timp. Acasă 8 ore în plus pe zi înseamnă că nu o să îți fie dor sau greu să discuți cu cei dragi. Oriunde te-ai pune să lucrezi, vei putea vorbi cu ei la orice oră. Dacă au nevoie de un sfat sau de ajutor în vreo problemă minoră, vei putea fi acolo să îi ajuți.
Dacă lucrezi de acasă part- time sau pe proiecte îți vei putea alege intervalul orar de muncă. De cele mai multe ori angajatorii sunt înțelegători și îți oferă șansa unei vieți personale fără să pună prea multe întrebări. Un program de muncă flexibil este pentru mulți doar un vis imposibil, dar când vine vorba de lucratul de acasă, angajatul poate lucra din orice locație la orice oră. Flexibilitate nu înseamnă doar un interval orar care să îi ofere angajatului libertate, ci și oportunitatea de a lucra din orice locație. Cei mai mulți freelanceri pasionați de ceea ce fac au început să călătorească în timp ce lucrează, iar asta le-a schimbat viața. Călătoriile și remote work-ul merg mână în mână, iar asta nu poate duce decât la o viață plină de bucurii și satisfacții. Totuși, un bun management al finanțelor este necesar în orice situație.
Lucratul remote este ideal pentru cei introvertiți pentru care interacțiunea cu persoane extravertite nu este cel mai ușor lucru din lume. Uneori aceștia evită cu orice preț acea interacțiune cu alți oameni care pentru ei se traduce în conversații fade în care ceilalți sunt curioși și vor să afle ce fel de viață duc ei. Small talk, ar zice englezii. Interacțiunea socială pe rețelele de socializare sau pe email este mult mai ușoară pentru introvertiți și le oferă mai multă încredere în ei. Doar pentru că nu le place pălăvrăgeala, asta nu înseamnă că nu sunt buni profesioniști în profesia lor sau că nu sunt pasionați de ceea ce fac.
De cele mai multe ori oamenii se simt prinși ca într-o menghină într-un loc unde nu le place ce fac, cu ce fel de oameni interacționează și la ce fel de proiecte își aduc aportul. Freelancerii adoră șansa de a alege clienții și proiectele la care lucrează. Este important ca oamenii să fie mulțumiți, atrași sau interesați măcar de proiectele, oamenii cu care lucrează. Un job part-time lasă timp pentru proiecte mai mărunte, voluntariat, blogging, călătorii sau training pe alte domenii. Este și mai important ca un om să aibă parte de diversitate în fiecare zi, un lucru esențial aș zice eu, dar nu numai asta. Libertatea de a spune „DA” sau „PAS” unui proiect cu care nu rezonezi este mai scumpă decât orice. Nu trebuie să te umilești pentru bani sau să lucrezi ceva ce nu îți place doar pentru a pune pâine pe masa familiei tale.
Nu toți ne-am născut făcuți pentru a lucra într-un birou cu încă 10 oameni, pe tocuri toată ziua sau la costum zilnic. Poate ne dorim să lucrăm din vârful patului, în pijamale sau „haine de casă”, bând 3-4 cafele pe zi făcute cum ne place nouă, mâncând chipsuri sau fructe toată ziua, luând masa când avem chef. Unii au birou, alții au hamac, pat, canapea sau balcon. Fiecare lucrează cum îi place, în condițiile pe care și le impune și creează cu mână sa.
Remote înseamnă nou, modern, o oportunitate pentru o viață mai liberă, cu timp pentru pasiuni și cei dragi.
Sunt un content writer pasionat de cuvinte si de cunoastere in general. Vreau sa stiu cat mai multe si sa impartasesc cu altii ceea ce aflu. Ador sa scriu si sa citesc. Nu stiu care a fost prima, dar este clar ca ambele se influenteaza una pe alta. Cogito ergo sum.