5 sfaturi practice despre motivația la locul de muncă
Publicat pe 18 august, 1473 vizualizari, 4 minute de citit
Chiar dacă ne alegem o carieră pe care la o anumită vârstă o credem ca ideală și ne gândim că ne va face plăcere să o practicăm toată viața, adevărul e că să rămâi motivat să faci mereu același lucru poate deveni obositor. Anunțurile de angajare care te fac să aplici la un job nu menționează că poate orele de muncă ți se vor părea o corvoadă după câteva luni de muncă monotonă.
Poți fi o persoană energică și motivată, dar chiar și așa, șansele să îți pierzi din motivație măcar o dată pe săptămână sunt mari în zilele în care trebuie să te trezești la ora șase doar ca să mergi la job. Așadar, ce poți face să rămâi motivat?
Cu siguranță indiferent ce job ai, există câteva obiective pe care ai vrea să le îndeplinești pentru ca la finalul săptămânii să te simți împlinit și parte din companie. Fixează unele noi în fiecare luni și în ultima zi de lucru a săptămânii trage o linie și vezi câte ai îndeplinit. Te vei simți mai motivat și vei descoperi că singura ta competiție ești, de fapt, tu. Motivația să te autodepășești e o recompensă grozavă.
Dacă domeniul în care lucrezi are reviste de specialitate, blog-uri sau alte surse de informare, analizează mereu piața. Poate ești genul de persoană care este motivată de reușitele celorlalți. Nu vei simți nici un fel de presiune din partea lor, dar vei vrea să atingi același nivel și să faci ca munca ta să fie atât de valoroasă încât să apară alături de a celor despre care citești.
Contextual sună clișeic. Dar e cel mai bun mod de începe să simți motivația. Dacă începi să faci un task care nu îți face neapărat plăcere dar trebuie făcut, motivația apare pe parcurs pentru că știi că trebuie să îl termini de făcut și nu vrei să fie necesar să îl refaci. Depune efortul și îndrăznește să faci primul pas iar restul vine de la sine.
Feedback-ul e un lucru înfricoșător pentru că sunt multe posibilități să fie negativ. Dar dacă știi că ai muncit cât ai putut de bine și ai dat 110%, feedback-ul va fi pozitiv și vei avea parte de un ego boost. Nu sună așa rău să fii lăudat, nu?
Munca e adesea o luptă continuă unde trebuie mereu să faci ceva. De aceea, orice victorie contează. Fie că ai răspuns la e-mail care aștepta în inbox de 3 săptămâni sau că ai terminat de lucrat la un proiect ce va aduce profit firmei tale, nu uita să iei o pauză în care să îți sărbătorești reușitele. Cumpără-ți o înghețată sau vezi un film la finalul unei zile obositoare. Nu îți pierde motivația doar pentru că mai sunt și alte lucruri de făcut.
Fiecare dintre noi are un mod personal de a rămâne motivat. Găsește-l pe al tău și fii mereu un angajat care merge la muncă cu drag, pregătit să dea mereu tot ce e mai bun.