Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri pentru interviurile de angajare
Publicat pe 5 martie, 5497 vizualizari, 3 minute de citit
Să dai interviu pentru un job e o provocare, în majoritatea cazurilor. Piața muncii din România e într-o continuă dezvoltare și tot mai multe job-uri în diverse domenii sunt scoase la concurs. Când vine vorba despre angajatori și intervievatori, tipurile de oameni peste care poți da sunt diverse. Unii vor să te intimideze, alții sunt mai orientați pe partea practică.
Un interviu pentru un job este o întâlnire formală între tine și angajator sau departamentul de resurse umane pentru a stabili dacă te potrivești cerințelor lor în urma primirii CV-ului tău. Când te pregătești pentru un interviu trebuie să ții cont că timpul are limite, deci fii punctual. De asemenea, dacă vrei să dai o impresie bună ai grijă cum te îmbraci; cele mai recomandate sunt ținutele office. Chiar dacă interviul poate dura oricât între 10 și 40 de minute, e bine să ai și CV-ul cu tine, în cazul în care intervievatorul nu îl are la îndemână și nu are timp să îl caute.
Dacă ai ajuns până aici, iată și un top cinci al celor mai comune întrebări puse cam la orice interviu, indiferent de domeniu.
Angajatorul nu e interesat să audă despre ce hobby-uri ai sau la ce film ai fost săptămâna trecută. E o întrebare care se bazează în principal pe ce skill-uri ai, experiențe anterioare și chiar de ce cauți sau ai plecat de la ultimul job. Răspunsurile trebuie să fie pragmatice și să te pună într-o lumină bună, cea de potențial angajat.
Răspunsul la această întrebare face diferența dintre o persoană care vine la interviu fără să știe nimic despre companie și una care a făcut research înainte de a trimite CV-ul. E de asemenea o șansă foarte bună să scoți în evidență realizările companiei și aportul pe care îl poți aduce tu pentru creșterea performanțelor și profiturilor.
Această întrebare e menită să te pună puțin în dificultate. Majoritatea angajatorilor nu își doresc persoane care se enervează la primul eșec sau care nu știu să gestioneze crizele. Răspunsul trebuie să fie sincer, însă în același timp să aibă ca punct central faptul că poți rămâne calm și organizat atunci când toată lumea din jur e într-o stare isterică.
Supraviețuirea într-o poziție în companie e, în cea mai mare parte a timpului, legată de lucrul în echipă. Răspunsul firesc e că te descurci bine, că poți relaționa ușor și că ești dispus să accepți criticile și feedback-ul în orice formă a sa când vine vorba despre părerile colegilor de echipă sau de departament.
Aici intră în joc cât research ai făcut înainte de interviu. Angajatorilor le place să vorbească despre afacerea lor. Nu ezita să pui întrebări și să ceri clarificări acolo unde nu ai înțeles. Lasă-i să vorbească și nu interveni peste ei decât după ce și-au terminat discursul.