Ce este un internship, cu cât este plătit și cât durează?
Publicat pe 1 septembrie, 1758 vizualizari, 4 minute de citit
Când intrăm în facultate începem deja să ne facem planuri despre locul în care vrem să ajungem să lucrăm pe durata sau la finalul facultății. Asta, desigur, excluzând toate experiențele prin care ar trebui să trecem până să obținem experiența necesară înainte de a ajunge acolo.
Cel mai mare obstacol când vrem să ne angajăm este experiența, care, în majoritatea cazurilor, e imperios necesară. Fie că este vorba de un an sau doi, job-urile entry level tot au această cerință. Și de unde poți căpăta experiență tu, un student care știe doar teoria din facultate, și practică deloc? Răspuns frecvent: dintr-un internship. Sau din practica obligatorie cerută de profesori, dar care, din păcate, nu este prezentă la toate facultățile.
Conform internships.com: „Un internship este un program oficial oferit de către angajatori unor potențiali viitori angajați. Internii lucrează part-time sau full-time la o companie pentru o perioadă determinată de timp. Scopul acestor programe este acumularea cunoștințelor practice dintr-un anumit domeniu.”
Mulți interni aleg, firește, internship-urile plătite pentru că durata lor se poate întinde de la 1-3 luni până la 9-12 luni și în acest timp, chiar dacă există avantajul de a lucra în industria în care îți dorești un job, ai nevoie de bani. Dacă e plătit sau nu este la latitudinea angajatorului iar câștigurile sunt de obicei pe baza orelor lucrate și a contribuției fiecărui intern.
Piața muncii poate cu ușurință să devină o mare capcană în momentul în care ești proaspăt absolvent, cu diploma în brațe și motivație să lucrezi. Job-urile cu nume pompoase sună cel mai tentant, dar nu înseamnă că sunt și cele mai potrivite calificărilor tale. Nu te grăbi să te arunci în „brațele” primului angajator care îți oferă cafea gratis.
Așadar, ești în acest impas în care nu știi să alegi în timpul facultății sau imediat după terminarea ei. Ce avantaje și ce dezavantaje îți aduce un internship, față de un job, și invers?
Așadar, începutul carierei e important, dar la fel de important este să fii capabil să alegi ce consideri tu că e mai benefic pentru tine și nu ce îți sugerează alții. Gândește-te cu atenție și analizează beneficiile și avantajele ambelor cazuri, apoi alege-l pe cel mai aplicabil tipului tău de personalitate. Munca poate fi plăcută dacă o faci cu drag, și nu din obligație.