Munca remote pentru unii pare un vis. Pentru altii este o realitate savuroasa.
Publicat pe 6 septembrie, 1630 vizualizari, 6 minute de citit
Suntem in 2019, anul in care orice pare posibil, iar pentru unii dintre noi chiar este. Ne petrecem aproape jumatate din viata muncind si daca tot o facem ar fi bine sa ne dedicam timpul unei activitati care chiar ne place. Este un lucru sanatos pentru moralul si motivatia noastra.
Oamenii care raman blocati in joburi si domenii care nu le plac devin usor depresivi si uneori ajung sa faca greseli ce ar putea fi usor evitate. O simpla alegere de a schimba peisajul este o optiune buna pentru sanatatea mentala a unei persoane. Munca remote sau pe romaneste “de acasa” este o optiune care pentru unii pare un vis. Pentru altii este o realitate savuroasa.
A munci remote inseamna sa faci activitati ce pot fi desfasurate in mod normal dintr-un birou, dar de unde vrei tu. De acasa, de la o cafenea sau din vacanta. Practic de oriunde ai acces la internet. Evident ca nu orice meserie poate fi desfasurata de la distanta. Orice job care implica un contact direct cu oamenii, lucrul intr-o echipa sau folosirea unor utilaje specifice unei fabrici nu poate fi realizat de acasa. Totusi cand echipamentul de lucru este un laptop si o agenda angajatul poate lucra de oriunde.
In primul rand, este o economie de resurse. Gandeste-te: curent electric, internet, apa, servicii de salubrizare si canalizare, ceaiul si cafeaua – angajatul si le va plati singur. Cui nu i-ar conveni?
Pe de alta parte, angajatii care lucreaza de acasa sunt mult mai fericiti si mai productivi. Asta inseamna mai multa eficienta si productivitate in realizarea task-urilor. Studiile realizate de la inceputul acestui “trend” au confirmat in mod repetat acest lucru. Oamenii se simt mai bine sa lucreze din locul favorit si uneori fara contact cu alti oameni decat dintr-un birou open space. Conflictele de la birou afecteaza productivitatea si fericirea angajatilor, iar pentru introvertiti sau anxiosi numai vederea managerului in fiecare zi le da emotii. Pentru acestia sa lucreze din mediul lor favorit este cel mai bun lucru posibil.
In al treilea rand, angajatii nu mai pot intarzia la munca deoarece nu mai este nevoie sa stea in ambuteiaje. Acestia vor fi mai odihniti si isi vor stabili programul cum vor ei. Firmele care au angajati in house si freelanceri care lucreaza la ore diferite de programul de birou se bucura de un avantaj fata de cele care nu o fac. Daca managerul are nevoie de cineva care sa se ocupe urgent si la orice ora tarzie de un lucru, freelancerul este persoana la care apeleaza. Mereu conectat si atent la nevoile colaborarilor sai, acesta efectiv “va sari intr-un picior” sa satisfaca cererea primita. De mentionat este ca nu toti freelancerii activeaza la ore tarzii in noapte. Unii isi stabilesc un program ca la birou si il respecta.
In primul rand, cel mai bun motiv este flexibilitatea sau libertatea si aici pot fi incluse toate celelalte motive. Freelancerul este cel care isi alege clientii, proiectele, sarcinile, orele la care lucreaza si la care poate fi contactat, dar si modalitatile de contact. Practic, freelancingul ii da superputeri pe care la un job normal “9 to 5” nu le-ar avea in veci. De asemenea, inca de la inceput un freelancer isi alege un domeniu in care vrea sa lucreze si acolo depune efort. Pe parcurs isi poate dezvolta acea abilitate sau skill sau poate sa inceapa dezvoltarea altora. La un job normal nu ar avea destul timp si nimeni nu i-ar cere sa invete alte lucruri, dar in freelancing largirea cunostintelor este un task care face parte din jobul propriu-zis.
In al doilea rand, freelancingul este o alegere care te obliga sa ramai focusat, productiv si sa te formezi in continuu. Daca vrei sa avansezi in lumea freelancerilor, sa ceri sume mai mari de bani sau sa lucrezi mai putin este normal sa investesti timp, bani si rabdare in educarea ta continua. Poti sa ajungi expert intr-un anumit domeniu, sa iti schimbi domeniul de activitate in mod treptat sau sa jonglezi cu mai multe tipuri de activitati in acelasi timp. De exemplu, pentru un portofoliu divers si fara momente de plictiseala un freelancer poate sa lucreze in acelasi timp in redactare de articole, traduceri, research si introducere de date, manageriere taskuri in programe de tip Trello sau Teamwork, elaborarea de cursuri si webinarii, transcriere, etc.
In al treilea rand, un freelancer are libertatea de a lucra in orice mod doreste. Asta in partea legala unde poate fi angajat de acasa cu contract individual de munca, poate detine o PFA sau SRL sau poate lucra part-time de la birou, part-time de acasa. Contractele lui pot fi: CIM, contract de colaborare cu PFA, contract de cedare drepturi de autor. Mai mult, aceasta libertate ii poate oferi ocazia de a sub-contracta parti din munca sa unui alt freelancer, uneori si din alta tara. Aici vorbim de dezvoltarea unui alt set de skilluri: manageriere de oameni, training, negociere, corectare si verificare, parte de contabilitate si salarizare.
In al patrulea rand, un freelancer isi creeaza singur viitorul. El cauta oportunitati, le exploateaza si exploreaza, triaza si alege ce ii place si i se potriveste mai mult. Poate deveni oricand un manager de echipa cu freelanceri din alte tari, se dezvolta continuu pentru a-si dezvolta businessul, poate sa isi creeze o afacere in care sa ofere consiliere, cursuri si carti in domeniul sau, poate sa isi deschida o firma, sa devina trainer/consultant/mentor.
In al cincilea rand, posibilitatile sunt nenumarate. Trebuie doar sa le cauti si sa fii dispus sa investesti zeci de ore citind, ascultand podcasturi/audiobook-uri, scriind emailuri si business proposal-uri pentru ca peste noapte sa iti vina ideea salvatoare, life changing. Daca iti doresti sa atingi un anumit nivel salarial lunar il poti atinge. Il poti depasi. Aici nu iti impune nimeni ce salariu sa ai si unde sa te opresti. Poti calatori cand vrei, poti dormi cand vrei, poti sa stai degeaba cand vrei. Totul tine de planificarea ta, modul tau de a economisi si organizarea vietii tale in general.
Posibilitatile sunt nelimitate. Totul depinde de visele, capacitatea de invatare/perfectionare/analiza a freelancerului pentru ceea ce i se potriveste cu adevarat. Daca are dorinta de a ajunge la $5.000/luna si lucreaza permanent la asta, adica se dezvolta, invata, incepe sa negocieze, sa se vanda mai bine, poate sa faca asta si sa depaseasca orice prag. Totul tine de perseverenta, rabdarea si increderea in sine a unei persoane atunci cand decide sa devina freelancer.
Sunt un content writer pasionat de cuvinte si de cunoastere in general. Vreau sa stiu cat mai multe si sa impartasesc cu altii ceea ce aflu. Ador sa scriu si sa citesc. Nu stiu care a fost prima, dar este clar ca ambele se influenteaza una pe alta. Cogito ergo sum.