Doar 13% dintre persoane s-au declarat fericite la locul de muncă
Publicat pe 14 mai, 1177 vizualizari, 5 minute de citit
Să mergi la muncă e corvoada fiecărei zile. Cel puțin, așa se spune, mai ales dacă nu profesezi în domeniul la care visai când erai copil. Conform unui studiu realizat în 2013 în 142 de țări asupra unui număr de aproximativ 180 de milioane de angajați, doar 13% din numărul celor implicați s-au declarat fericiți la locul de muncă.
Statisticile sunt îngrijorătoare de ambele părți: atât ale angajaților, cât și ale angajatorilor. Dacă angajații nu sunt fericiți atunci când muncesc, rezultatele bune nu vor apărea pe termen lung și angajatorul, respectiv firma, vor avea de suferit. Lipsa randamentului și a profesionalismului înseamnă pierderi. Așadar, ce poți face pentru a fi fericit la locul de muncă? Află acum, urmând câțiva pași cât se poate de simpli.
Sună dificil să găsești ceva pozitiv în trezitul dimineața, dar nu e imposibil. Pentru unii, zilele bune încep cu o cafea. Pentru alții încep cu o oră de exerciții fizice. Indiferent ce te face fericit, acordă-i atenție, în special la începutul zilei când creierul începe să se ajusteze cu lucrurile pe care i le vei da de făcut pe parcurs. Stai departe de rețelele de socializare când te trezești și îndreaptă-ți focusul către lucrurile mai productive și benefice din viața ta.
E foarte ușor să aluneci în extrema nemulțumirii când lucrezi înconjurat de alte zeci, sau chiar sute, de angajați. Trebuie să înțelegi că munca pe care o depui joacă un rol foarte important în felul în care arată firma pe piața muncii și în domeniul în care lucrezi. Fie că rolul tău e să traduci documente sau că ești într-o poziție de conducere, nu există nimic mai important decât ce faci tu. Unde ar fi orice firmă acum dacă oamenii care lucrează în ea… nu ar mai lucra? Dacă ar exista doar un CEO într-o firmă cu potențial de lucru cu 1000 de oameni, crezi că ar avea succes pe termen lung?
Mulți angajați se plâng că muncesc și nu primesc niciodată feedback, deci nu știu cum ar putea să evolueze în felul acesta. Îndrăznește să ceri feedback de la oamenii din jurul tău. Chiar dacă se află în aceeași poziție, poate că au mai multă experiență decât tine. După ce ai primit feedback, cere-i superiorului tău părerea și propune-i să îți dea task-uri mai incitante, care să te pună și mai mult la încercare tocmai ca să vadă că i-ai luat feedback-ul în considerare.
Științific vorbind, muzica îmbunătățește starea de spirit și face oamenii fericiți. Creează-ți un playlist pe care să îl asculți în timp ce lucrezi, pe durata pauzelor sau oricând simți nevoia de concentrare și blocare a zumzetului din jurul tău.
Conform studiilor, altruismul și ajutorul pe care îl oferim altora ne ajută să fim mai fericiți. Dacă un coleg are nevoie de ajutor, nu ezita să i-l oferi. Nu trebuie neapărat să muți munții din loc. Întreabă-i dacă au nevoie de ajutor cu un proiect sau un task. Oferă-te să le aduci o cafea dacă tot mergi să iei și tu una. Lucrurile simple și ajutorul pe care îl oferim sunt o situație de win-win: te ajută pe tine să te simți folositor și ușurează și viața altei persoane.
Dacă deții un job, deja ai mai mult decât alții. Firește, nu trebuie să te compari, dar încearcă să tratezi fiecare zi cu gratitudine pentru că ai avut o șansă pentru care ai muncit și ai ajuns unde trebuie să fii. Locul de muncă poate deveni un mediu plăcut doar dacă tu îi permiți să fie, altfel e doar o necesitate ca să ai bani să plătești chiria sau vacanțele în care nu te poți distra pentru că îți stă mintea doar la banii irosiți. Ia lucrurile așa cum vin și bucură-te de ele. Gândirea pozitivă și munca dedicată sunt secretul promovărilor și al succesului profesional.
Așadar, nu e foarte greu să fii fericit, chiar dacă ești la muncă. Totul începe de la tine și la felul în care alegi să îți începi și sfârșești fiecare zi. Poți să te complaci în tristețe și frustrare sau să ai o zi bună în fiecare zi. Decizia îți aparține.