Storytelling-ul e acel lucru care face diferența între un brand de succes și competiția lui.
Publicat pe 11 martie, 1016 vizualizari, 4 minute de citit
În era digitalizării și a reclamelor, produsul e ultimul în lanțul preferințelor consumatorilor. Oamenii nu mai cumpără doar pentru că le e util, ci pentru că sunt atrași de reclamele de care se lovesc peste tot, pachetul frumos și povestea din spatele fiecărui brand. Se regăsesc în poveștile spuse de branduri ca de propriile vieți pentru că, de obicei, valorile brandurilor încearcă să empatizeze pe cât posibil cu cele ale cumpărătorilor.
Termenul de storytelling prinde amploare și la români. Companiile angajează mereu oameni care știu „să scrie”, fie că e vorba despre social media sau content. Storytelling-ul e acel lucru care face diferența între un brand de succes și competiția lui. Așadar, ce înseamnă asta pe termen lung pentru cei cu interesul de a exista pe piață cât mai mult și cum construiești un brand pe baza storytelling-ului?
Înseamnă că primul pas e un studiu al targetului
Toată lumea poată să vândă, asta deja e cunoscut tuturor. Ce nu poată toată lumea să facă e să determine cui vor să vândă. A îți cunoaște targetul dacă vrei să creezi o poveste în jurul brandului tău înseamnă o analiză a tuturor consumatorilor pe care îi ai și a celor pe care îi ai în vedere ca potențiali consumatori. Toți angajații trebuie să știe pentru cine scriu, altfel rezultatele nu pot fi pe măsura așteptărilor.
Lasă consumatorii să devină voci
Tu știi cine ești. Ei știu? Consumatorul e, în final, vocea oricărui brand. Dacă el nu poate spune cu certitudine de ce îți cumpără produsul sau de ce îți e fidel, cine altcineva poate? Unele branduri au secțiuni speciale pe website-uri sau pe paginile de socializare în care discută direct cu consumatorii și asta le aduce notorietate. (vezi pagina de Twitter a Netflix US). O strategie bună pe care o folosește Netflix sunt provocările la discuție pentru alte branduri, fie că vorbim despre concurență sau toate celelalte domenii.
Definește-ți identitatea
Toate principiile storytelling-ului sunt interconectate. Motiv pentru care trebuie să te cunoști foarte bine ca brand. Nu poți spune o poveste despre un copil care a suferit în copilărie și acum a ajuns o persoană importantă pentru că a reușit să treacă peste traumă dacă brandul tău e unul care le oferă consumatorilor aparate de cafea sau pastile. E un risc pe care ți-l poți asuma, dar de cele mai multe ori aceste reclame ajung pe pagini de meme-uri sau de comentat reclame (desigur, negative). Stabilește-ți identitatea: valori, logo, slogan, landing page și ține-te de ea pentru că rebranding-ul regulat induce oamenii în eroare și e costisitor.
Inventează o poveste bine structurată pe care consumatorii o asociază cu brandul
Chiar dacă atunci când le vezi par clișeice, poveștile care prezintă evoluția brandului prind foarte bine la public. Fie că vorbim despre a crea o persona a brandului sau că prezinți locurile și câteva fețe pe care oamenii le pot asocia cu brandul, trebuie să rămână în memoria colectivă iar asta nu se poate întâmpla decât printr-o umanizare a ceea ce încerci să vinzi. Povestea trebuie să fie logică, cât mai vizuală și să aibă un element cheie care să trimită oamenii imediat cu gândul la reclama ta când văd produsul în magazin.
Just… do it!
Exact, vorbele de duh ale Nike-ului. Le știi, le urăști sau le iubești, e cea mai recognoscibilă parte a brandului lor. Nu există un mod perfect de a crea povești și nu sunt pentru orice brand, însă dacă vrei să reușești în carieră ca și copywriter trebuie să fii dispus să îți asumi riscuri. Și același lucru e valabil și pentru brandurile care își permit să creeze povești. Just do it!