„Chase the vision, not the money; the money will end up following you.” – Tony Hsieh
Publicat pe 11 noiembrie, 4395 vizualizari, 4 minute de citit
În ultima perioadă, numărul startup-urilor fondate în România, sau care și-au deschis birouri în țară, a avut parte de o creștere exponențială. Cea mai mare pondere o au companiile din industria IT, ca rezultat al numărului mare de programatori calificați din orașe precum București, Iași sau Cluj-Napoca.
Din moment ce ai ajuns aici, cu siguranță ești interesat să îți dezvolți cariera. Cum ar fi să faci asta în timp ce contribui la dezvoltarea unui produs inovator cu a cărui viziune, abordare și misiune te asociezi? Dacă îți surâde ideea, cu siguranță este momentul să faci parte dintr-un startup! Într-adevăr, este nevoie de pasiune, adaptare ușoară, inițiativă și lucru în echipă. Fără îndoială unul dintre joburile disponibile este pentru tine.
Totuși... pare riscant să lucrezi pentru o companie la început de drum? Înainte să iei o decizie, ar trebui să știi care sunt avantajele pe care le are un job într-un startup.
Fiecare startup are o cultură proprie, în majoritatea cazurilor adaptată angajaților și nevoilor acestora. De cele mai multe ori aceasta include un program de lucru flexibil, unii angajați - a căror poziție permite, având chiar posibilitatea de a lucra de acasă. Se lucrează alături de ceilalți oameni implicați în proiect și vei fi constant încurajat să improvizezi, să te exprimi liber, dar și să dai frâu liber creativității. Vei avea lângă tine oameni asemănători ție, într-un mediu de lucru plăcut și relaxat, unde soluțiile vor veni mai ușor. Toate aceste lucruri te vor face să îți dorești să contribui cu toate resursele pentru a crea și a face parte din „the next big thing”.
O companie la început de drum poate crește o dată cu cariera ta. Dacă alegi să faci parte din echipa unui startup, probabil nu vei avea foarte mulți colegi, deci vei avea un rol important. Vor exista mai multe responsabilități, împreună cu implicarea într-un număr mai mare de activități. De asemenea, vei avea acces la un volum mai mare de informații din diverse departamente, ceea ce va atrage de la sine dezvoltarea personală. Mediul de lucru va induce nevoia și capacitatea de a adopta noi abilități. Dacă firma se află la început de drum, șansele de a ajunge într-o poziție decizională într-un timp relativ scurt cresc considerabil. E nevoie doar de dedicare și să te lași condus de pasiune și de ceea ce iubești cu adevărat să faci.
Antreprenorii au o mentalitate diferită. Sunt atrași de oportunități, își asumă riscuri calculate și acceptă incertitudinile. Atunci când lucrezi alături de ei, dar și de alți oameni creativi, inovatori și plini de inspirație, poate fi o sursă importantă de învățare. Aportul pe care îl vei aduce va atrage automat aprecierea celor din jurul tău. Iar asta te va motiva și îți va crește dorința de a reuși în mediul pe care l-ai ales. Vei învăța cum să abordezi problemele, să cauți constant soluții și să fii productiv. Într-un startup este mult mai ușor să te faci remarcat, iar cariera ta poate atinge noi culmi într-un timp relativ scurt. Este important să realizezi și să fii conștient că tot ceea ce faci într-un startup este semnificativ, va produce o diferență și va contribui, în final, la succesul sau insuccesul afacerii.
Munca ta va fi recunoscută, la fel ca eșecul. Cu toții știm cât de rar se întâmplă ca munca depusă într-o corporație să fie recunoscută de manager. Într-un startup, situația stă exact invers - este inevitabil ca o treabă bine făcută să rămână neobservată, atât de oamenii din pozițiile de conducere cât și de colegi. De asemenea, într-un startup, eșecurile vor fi la fel de vizibile. Vor fi semnalate rapid, se vor căuta soluții și veți învăța să eliminați aceste greșeli.
Cauți un loc de muncă într-un startup? Încă nu lucrezi într-un startup? Aplică pe jobssup la joburile disponibile și îmbunătățește-ți modul de viață, începând de… acum!