Alege o companie care îndeplinește şi cerințele tale, nu doar ale ei.
Publicat pe 11 martie, 998 vizualizari, 4 minute de citit
Lovinescu zicea cândva că dacă pornești să faci ceva, trebuie să ai în vedere că există și riscuri. Așa e și în viață, mai ales când îți cauți un job și faci un research al companiilor pentru care ai putea să lucrezi. Sigur, ai calificările și îți sună bine cerințele pentru că sunt exact ce știi tu să faci, dar există vreo garanție că o să iei decizia potrivită când ai 3 oferte de la același fel de companii? Mai mult de atât, există vreo garanție că nu o să îți dai demisia în primele săptămâni pentru că nu mai suporți stresul sau modul în care ești tratat?
Pe cât e de riscant să iei o decizie, pe atât e de riscant să alegi o companie care îndeplinește toate cerințele tale, nu doar ale ei. Cum alegi compania pentru care vrei să lucrezi? Ce ar trebui să ai în vedere când cauti joburi?
Verifică topurile
La final de an sunt multe site-uri sau presă de business care fac topuri ale companiilor în baza mai multor criterii: cifră din vânzări, condiții de muncă, fericirea angajaților la locurile de muncă, salarii, promovări etc. Poți să le verifici și să vezi câte îndeplinesc ce ai tu în minte că vrei să primești din partea unei companii.
Performanțele companiei și notorietatea
Dacă ce vrei tu de la o companie e să avansezi în carieră, verifică performanțele și realizările. Se potrivesc cu ale tale? Dacă răspunsul e nu, continuă să cauți. Dacă răspunsul e da, gândește-te ce ești tu dispus să le aduci lor pentru a te angaja. Companiile de top care au mulți angajați și caută oameni noi o fac pentru că au nevoie să știi să faci lucruri care le lipsesc.
Notorietatea e un alt criteriu, unul care poate conduce la nivele ridicate de presiune și stres. Gândește-te cât la sută ești dispus să dai dacă vrei să lucrezi într-o companie cu o reputație imposibil de ignorat.
Salariul
În România poate e încă o rușine să întrebi de salariu. Toți o gândesc pentru că nimeni nu vrea să muncească mult pe bani puțini. Dacă verifici dinainte salariile campaniei nu ezita totuși să adresezi întrebarea și la interviul de angajare dacă nu vine vorba de la sine despre asta. Nu e un subiect tabu, trebuie să știi la ce te înhami înainte să pornești la drum.
Liderul
Oamenii au de obicei o mare problemă cu conducerea. De la CEO la liderii de echipă, conflictele sunt inevitabile din cauza așteptărilor diferite de la persoană la persoană. Liderul e cel care îți dictează succesul, mai ales la început. Cei care se află în topurile ierarhiei conducerii există de obicei pe internet. Poți da un search să afli ce fel de oameni sunt în aceste roluri și ce fel de colegi ai avea dacă ai alege o companie în detrimentul celei în care lucrezi sau alta pe care o ai în vedere.
Firește, toți ne alegem locul și persoanele pentru care lucrăm în funcție de cum considerăm noi mai potrivit. Dar dacă toate aceste patru criterii sunt îndeplinite, poți face liste de pro și contra sau să discuți personal cu angajații. Singurul pas care îți mai rămâne de făcut e să aplici direct și să vezi la interviu dacă vrei sau nu jobul.